کشک و آچار یکی از سوغاتی های استان سیستان و بلوچستان
دیار سیستان سرشار از سوغاتی های منحصر به فرد و ارزندهدای است که در این راستا کشک زرد و آچار معروفترین این سوغاتی هاست.
کشک زرد به عنوان یک غذای محلی و آچار نیز به عنوان یک ادویه از طرفداران بسیاری برخوردار هستند.
از کشک زابلی به عنوان سوپ در رستوران های شهرهای بزرگ بهره برده میشود ، بنابراین با بها دادن به این محصول میتوان در راستای اقتصاد مقاومتی و اشتغال زایی در منطقه موفق عمل کرد.
کشک زرد مخلوطی تخمیر و خشک شده از بلغور، سیر، دانه های شوید، گشنیز، زیره سبز یا سیاه، زرد چوبه و دوغ است.
شیر و فرآورده های آن یکی از منابع مهم تامین کننده پروتئین و مواد معدنی در تغذیه انسان محسوب می شود، عمل تخمیر یکی از روش های نگهداری اغذیه لبنی است که موجب افزایش طعم، مدت زمان نگهداری، ارزش غذایی، بافت و دیگر خواص لذت بخش در مواد غذایی می شود.
کشک زرد زابلی، فرآورده تخمیری ماستی غلاته است که به طور سنتی در منطقه سیستان تولید می شود و به صورت سوپ غلیظ که از قابلیت هضم بالایی برخوردار است و مصرف کنندگان فراوانی دارد، استفاده می شود.
قیمت هر کیلو کشک متوسط 70 هزار تومان می باشد.
آچار نیز محصول دیگری است که به عنوان ادویه در سیستان تولید می شود، این محصول در بیشتر غذاهای طبخ شده در سیستان به کار برده میشود.
آچار نیز محصول دیگری است که به عنوان ادویه در سیستان تولید می شود، این محصول در بیشتر غذاهای طبخ شده در سیستان به کار برده میشود.
برای تهیه آچار گندم را پاک کرده، جوش داده و پس از خشک کردن آسیاب می کنند.
برای هر یک من (هر ۶ کیلوگرم معادل یک من است) آرد گندم، سه من پیاز مورد نیاز است.
برای تهیه آچار گندم آسیاب شده را با پیاز و ادویه هایی از قبیل زردچوبه، گشنیز، فلفل سیاه و قرمز، میخک، برگ مو، هل باد و هل سبز، دارچین و زنجبیل مخلوط می کنند.
بعضی افراد گوجه را نیز با این مواد مخلوط میکنند؛ پس از میکس این مواد آن ها را به شکل دایره هایی کوچک درآورده و تا چند روز در سایه نگهداری میکنند تا زمانی که خشک شوند.
پس از خشک شدن آچار آن ها را به نخ کشیده و در گوشه ای آویزان میکنند و در طول سال به عنوان ادویه در غذاها به کار میبرند.
قیمت هر کیلو آچار 80 هزار تومان می باشد.