هنر زیبای حصیربافی استان سیستان و بلوچستان
هنر حصيربافی در بلوچستان قدمتی به اندازه تاريخ اين قوم دارد، اين هنر زیبا توسط شير زنان و مردان به نسلهای بعدی منتقل شده است.
استقبال بازارهای داخلی و خارجی از هنر حصيربافی بلوچستان كه متأسفانه به صورت غيرقانونی خريد و فروش می شود، حكايت از جذابيت اين هنر بی بديل در نزد اقوام مختلف است.
با توجه به اين كه مسئولان در كشورهای در حال توسعه برای جهانی شدن صنايع دستی و محلی خود تلاش می كنند در اين ميان صنايع دستی ايران آن گونه كه بايد برای جهانيان شناخته شده نيست.
خريد و فروش غيرقانونی انواع صنايع دستي در كشورهای همسايه و حاشيه خليج فارس، متأسفانه بازار پر رونق دلالان را كاملاً گرم نگه داشته است.
دلالان اكثر صنايع بومی و محلي از جمله حصيربافی اين منطقه كه از جذابيت خاصی برخوردار است را با قيمت بسيار پايين خريداری می كنند و در آن سوی مرز اين صنايع را با سود كلان به فروش می رسانند.
دسترنج حصيربافان نيكشهری در اين آشفته بازار تنها با 5 هزار ريال از سر ناچاری به دلالان حراج داده می شود و هنر دست زنان و مردان بلوچ در بازارهای داخلی و خارجی به صورت غير قانونی چند برابر قيمت خريده شده، به فروش می رسد.
با توجه به قدمت و جذابيت هنرهاي دستی اين منطقه، جا دارد مسئولان به منظور حمايت و معرفی اين آثار گامهای مؤثری بردارند.
* هنر حصير بافی در بلوچستان شايستگی جهانی شدن دارد
مسئول تعاونی حصيربافان شهرستان نيكشهر در اين زمينه به خبرنگار فارس گفت: هنر حصير بافی در بلوچستان شايستگي جهانی شدن دارد و مسئولان بايد با توجه به اينكه حصيربافان از قشر كم درآمد جامعه هستند تلاش بيشتری برای رفع مشكلات آنان انجام دهند.
محمد رئيسی افزود: اگر بی توجهی به هنر حصيربافی ادامه يابد ديگر نسل اين هنر كه از زمان پيامبران و حتی قبل از اسلام كاربرد بسياری داشته از بين خواهد رفت.
وی با بيان اينكه بافت حصير ۱۲متری يك هفته طول ميكشد ادامه داد: زنان روستای و عشايری زحمات يک هفته خود را درقبال دريافت مقداری ناچیز می فروشند.
مسئول تعاونی حصيربافان نيكشهر تصريح كرد: وضعيت معيشتی اين افراد به گونهای است كه اين مقدارناچیز را در مقابل كارهای هنرمندانه خود دريافت می كنند و اعتراضی در برابر آن نمی كنند.
رئيسی با ابراز نگرانی از وضعيت موجود و نابسامان حصيربافان اظهار داشت: وقتی كه دسترنج حصيربافان با چنين قيمت پايينی از آنان خريداری می شود انگيزهای برای آنها برای گسترش و ادامه اين هنر باقی نمی ماند.
وی افزود: توجه نكردن به اين هنر سبب شده تا زنان و مردان هنرمند نيكشهری انگيزه خود را از انتقال تجربياتشان در زمينه حصيربافی به دختران و پسرانشان از دست بدهند و اين موضوع زنگ خطری براي نابودی اين هنر به شمار می رود.
رئيسی سرمايهگذاری بر روی هنر حصيربافی توسط سرمايهگذاران شهرستانی را ضروری دانست و گفت: سرمايهگذاری بر روی اين هنر نه تنها سبب دلگرمی حصير بافان می شود بلكه زمينه خارج شدن اين صنعت از ركود را فراهم می سازد.
مسئول تعاونی حصيربافان نيكشهر گفت: درصورت حمايت مسئولان صنايع دستی از حصيربافی در نيكشهر می توان آينده روشن و درخشانی را برای اين هنر پيشبينی كرد.
وی با بيان اينكه هنر حصيربافی در نيكشهر فقط به بافت حصير محدود نمی شود افزود: از برگهای درخت داز (نوعی نخل خرما وحشی) كه ماده اوليه اين هنر به شمار می رود كالاهای ديگری نظير جای دستمال كاغذی، گلدان، انواع اسباب بازی كودكان، انواع كلاه، وسايل تزيينی منزل، جارو، كيف و كفش توسط دستان هنرمند مردم نيكشهر ساخته می شود.
* ايجاد تعاونی های حصيربافی در رفع مشكلات هنرمندان موثر است
مسئول صنايع دستی نيكشهر نيز، علت اصلی بی انگيزه شدن حصيربافان را حمايت نشدن از سوی مسئولان مربوطه عنوان كرد.
خيرنساء اميری گفت: با توجه به وضعيت كنونی ايجاد تعاونيهای حصير بافی می تواند در رفع اين مشكل نقش سازندهای داشته باشد.
وی ادامه داد: درآمد پايين حاصل از فروش هنر حصيربافی موجب شده تا زنان و مردان هنرمند نيكشهری روز به روز از اين هنر فاصله بگيرند.
مسئول صنايع دستی نيكشهر با بيان اينكه صنايع دستی نيكشهر هر ساله برنامههايی را در يک چارچوب و قالب خاصی برگزار می كند افزود: در سال جاری، ساماندهی صنعتگران صنايع دستی از جمله برنامههای اجرايی صنايع دستی است.
* جامعه هنرمندان سيستان و بلوچستان در رشتههای مختلف هنری با مشكلات بسياری مواجه هستند به ويژه هنرمندان صنايع دستی كه ضروری است مسئولان برای زنده نگه داشتن هنر صنايع دستی در نزد هنرمندان اين استان توجه بيشتری به اين قشر زحمتكش داشته باشند و با حمايتها و دادن تسهيلات ويژه به اين افراد كم درآمد جامعه، انگيزه لازم در آنها را به وجود آورده تا آموزش هنرهای صنايع دستی اين استان به نسلهای آينده به دست فراموشی سپرده نشود.