طرح توجیهی در واقع نوشته میشود تا موفقیت یا ناکامی یک کسب و کار، از همان ابتدا، ارزیابی شود. یکی از جمله مواردی که افراد روی به این کار میآورند، نگارش طرح توجیهی برای وام بانکی است. به عبارتی، با موشکافی و گزارشهای مختلفی که در این طرح نوشته میشود، بانک تصمیم میگیرد به متقاضی، وام بدهد یا نه؟
نوشتن طرح کسب و کار یکی از مهمترین مراحل برای دریافت وام از بانکها است که باید به خوبی با آن آشنا باشید. برای این امر باید بدانید هر طرح از چه بخشهایی تشکیل شده و چگونه میشود آن را تهیه و تنظیم کرد.نمونه ای از طرح توجیهی را می توانید در آخرصفحه به صورت فایل pdf و word مشاهده فرمایید.
طرح توجیهی چیست؟
طرح توجیهی را برای بررسی نحوه عملکرد یک کسب و کار مینویسند. این طرح، عملی بودن یا نبودن یک پروژه پیشنهادی را بررسی میکند. از طرفی، برای کشف نقاط قوت و ضعف یک کسب و کار تازه یا پیشنهادی، تهدیدها و فرصتهای موجود و منابع موردنیاز، از طرح توجیهی استفاده میشود. در حالت ساده، برای قضاوت درباره سرنوشت نهایی یک کسب و کار، دو معیار اساسی داریم: هزینه و ارزش.
هزینه به این معنا که منابع انسانی و مالی موردنیاز برای این پروژه به چه صورت هستند، چگونه تأمین میشوند و نقش آنها در پیشبرد پروژه به چه شکل است. ارزش نیز، نشانگر کارها و اقداماتی است که در جهت تولید کالا یا خدمت به کار گرفته میشوند.
طرح توجیهی، به افرادی که قصد دارند کسب و کاری جدید راه بیندازند یا مدتی است در یک عرضه فعالیت میکنند، کمک میکند تا متوجه شوند، مسیر درستی را برای پیشرفت خود انتخاب کردهاند یا نه. از طرفی، میشود با مطالعه این طرح، برای بهبود کسب و کار نیز تلاش کرد.
طرح توجیهی بانکی چیست؟
یکی از مهمترین مدارکی که بانکها برای اعطای وام به کسب و کارها طلب میکنند، طرح توجیهی است. همانطور که گفتیم، طرحهای توجیهی میتوانند مشخص کنند یک کسب و کار در چه مسیری حرکت میکند و آیا موفق خواهد شد یا نه.
از طرفی، جزئیاتی در این طرح ذکر میشوند که نشانگر نحوه فعالیت پروژه هستند. بانک، با اعطای وام به کسب و کارها، در واقع با آنها شریک میشود؛ به همین منظور باید از موفقیت آن کسب و کار، اطمینان حاصل کند. این به بانک کمک میکند تا سود کرده و از ضرر دور بماند.
طرحهای توجیهی، بانک را متقاعد میکنند که یک پروژه در روند مناسبی پیش میرود و میشود روی آن سرمایهگذاری کرد. به همین دلیل، این مدرک بسیار مهم بوده و باید با دقت و توسط افراد متخصص در این زمینه نوشته شود.
روش نگاشتن طرح توجیهی برای بانکهای مختلف چگونه است؟
نکته مهمی که باید در مورد طرحهای توجیهی وام بانکی بدانید، این است که نحوه نگارش این طرحها برای هر بانک، شیوه متفاوتی دارد. مثلاً طرح توجیهی بانک ملی، به شیوهای خاص نوشته میشود که مورد تأیید همین بانک است، اما مثلاً به عنوان طرح توجیهی بانک توسعه تعاون یا طرح توجیهی بانک سینا، پذیرفتنی نیست.
به همین دلیل، هرگاه برای نگارش طرح توجیهی به مشاوران و متخصصان مراجعه کردید، حتماً بانک موردنطر خود را نیز ذکر کنید. بانکی که میخواهدبه شما وام دهد، تعیینکننده شیوه نگارش طرح توجیهی است و تنها همان شیوه را قبول دارد.
طرح توجیهی برای بانک، چگونه نوشته میشود؟
تهیه طرح توجیهی بانک کشاورزی، طرح توجیهی بانک صنعت و معدن و هر بانک دیگری، سلسله مراتب و نکاتی دارد که بهتر است با آنها آشنا باشید:
مشاوران امین
برای نگاشتن این طرح باید به یک نکته مهم توجه کنید: نوشته شدن این طرح توسط افراد مورد اعتماد بانکها باید صورت پذیرد. اشخاصی هستند که پس از طی ارزیابیها مختلف توسط کانون مشاوران اعتباری و سرمایهگذاری توانستهاند اعتماد بانکها را جلب کنند، به این افراد، مشاوران امین بانکی گفته میشود.
یکی از کارهایی که توسط این افراد انجام میشود، تدوین بیزینس پلن است. این افراد به خوبی با معیارهای بانکی برای دریافت وام و تدوین طرح، آشنا بوده و به این کار وارد هستند. بانک نیز به خوبی به آنها اعتماد دارد و کار نگارش طرح را به آنان میسپارد. پس مهم است هر کسب و کاری، به این مشاوران مراجعه کرده و درباره نوشتن طرح توجیهی با آنها همکاری کند.
نگارش طرح کسب و کار به روش حرفه ای
همانطور که گفتیم، هر بانک روش مخصوص به خود را دارد که از آن طریق، طرح توجیهی افراد را پذیرفته یا رد میکند. پس مهم است که این نکته نیز حتماً حین نگارش طرح رعایت شود تا زحمات و زمان تیم پروژه به هدر نرفته و فرایند دریافت وام به خوبی پیش برود.
بررسی توسط بانک
پس از اینکه بیزینس پلن شما با توجه به تمام نکات ذکر شده، نوشته شد، به بانک تسلیم میشود تا مورد بررسی قرار گیرد. این کار را مشاوران بانک انجام میدهند. کار آنها این است که طرحهای نگاشته شده را موشکافی کرده و نسبت به تطابق با فرمت طرح تجاری بانک مورد نظر، بررسی کنند.
بررسی طرح کسب و کار چگونه انجام میشود؟
نکتهای که در این میان اهمیت دارد، روش این بررسی و موشکافی است. مشاوران نمیتوانند از روشهای متفرقه طرحها را بررسی کنند. این بررسی باید منطبق بر مقررات و معیارهای بانک بوده و به نتیجه نهایی مورد تأیید بانک منجر شود.
این روشها، توسط افراد متخصص و خبره تدوین شده و تأییدشده هستند. وجود این چارچوبها سبب میشود روند بررسی طرحها جامع شده و به درستی پیش بروند. از این روش همچنین این اطمینان به بانک داده میشود که کسب و کار موردنظر برای سرمایهگذاری و شراکت مناسب است یا نه؟
نمونه طرح توجیهی برای وام
یکی از کارهایی که میتواند در آشنایی بیشتر با نحوه دریافت وام از طریق طرح توجیهی به شما کمک کند، مطالعه نمونه طرح توجیهی وام بانکی است. برای دریافت این نمونهها میتوانید نام بانک خود را در کنار دریافت نمونه، سرچ کنید، مثلاً: دریافت نمونه طرح توجیهی اخذ وام ملت یا نمونه طرح توجیهی بانک ملت.
از خوبیهای دریافت و مطالعه انواع مختلف نمونه طرح توجیهی برای گرفتن وام، این است که میتوانید با مقررات و معیارهای بانکهای مختلف آشنا شوید. این به شما کمک میکند تصمیم بگیرید برای دریافت تسهیلات به کدام بانک مراجعه کنید.
همه چیز درباره طرح توجیهی دریافت وام
یکی از خدمات ارائه شده توسط بانکها، اعطای تسهیلات و وام به کسب و کارها است. این کار درواقع به نوعی سرمایهگذاری و شراکت در شغل مربوطه است. از آنجا که بانک میخواهد از موفقیت آن کسب و کار مطمئن شود، روی به دریافت طرح توجیهی میآورد.
طرحهای توجیهی برای بررسی کسب و کارها و تعیین موفقیت یا ناکامی آنها تدوین میشوند. هر بانک، فرمت مورد تأیید خود را برای بیزینس پلن داشته و تنها آن را میپذیرد. صاحبان مشاغل نیز موظفند برای نگارش این طرح به مشاوران امین بانک مراجعه کنند. پس از تحویل طرح تجاری، مشاوران بانک آن را برای صلاحیت بررسی میکنند. مطالعه نمونه های مختلف از طرحهای کسب و کار نیز روشی است برای آشنایی بیشتر مشاغل با این طرح و معیارهای بانکی.